COMUNICACIÓ 
DENÚNCIA A ANTIFRAU PER INCITAR AL CONSUM DE DROGUES AL CP. BRIANS-2 
Denúncia històrica a Antifrau: SICAP-FEPOL acusa la direcció general de presons de promoure el consum de drogues a Brians 2                   
 

Carrer Malats 27 08030 Barcelona
Tel: 933426810
Web: sicap.cat
Mail: sicap@sicap.cat


 

SICAP-FEPOL ha presentat avui una denúncia formal d'alta rellevància davant l'Oficina Antifrau de Catalunya. La denúncia presentada pel nostre secretari general, va dirigida contra el Director General de Serveis Penitenciaris, José María Montero Gómez, i la Subdirectora General de Rehabilitació, Gemma Torres Ferrer, per uns fets que el sindicat considera extremadament greus i que podrien constituir un presumpte delicte contra la salut pública, entre altres infraccions.

 

L'origen de la denúncia és l'Ordre de Direcció núm. 16/2025 del Centre Penitenciari Brians 2. Aquesta ordre, emmarcada en una suposada política de "reducció de danys", autoritza de manera explícita la dispensació de "paper de plata sense plom" per al consum de drogues inhalades, com l'heroïna, el fentanil o el crack. La mesura va fins i tot més enllà, establint un "kit de dispensació" que es distribueix de manera organitzada dins del centre.

 

Una mesura que trenca amb la legalitat vigent


La denúncia argumenta que aquesta ordre crea una flagrant contradicció amb l'ordenament jurídic. Segons el règim disciplinari penitenciari, la tinença de material no autoritzat i el consum de drogues són considerats faltes disciplinàries. Tanmateix, l'ordre denunciada estableix que la possessió del material distribuït per la mateixa administració "no comporta sanció disciplinària".

 

A SICAP-FEPOL pensem que s'està creant un règim d'impunitat per la via d'una simple instrucció interna, que contradiu lleis de rang superior. El personal de vigilància es troba en una posició de total inseguretat jurídica, atrapat entre una ordre interna que permet el consum i una normativa general que el persegueix.

 

Un possible delicte contra la salut pública

 

La denúncia formal es fonamenta en arguments de pes basats en el Codi Penal espanyol. Considerem que la distribució de material per al consum de drogues encaixa perfectament en el concepte de "facilitar el consum il·legal de drogues", tal com estableix l'Article 368 del Codi Penal. A més, l'escrit subratlla que en aquest cas concorren dues circumstàncies agreujants que farien la pena superior:
 

1. Els fets són comesos per autoritats públiques en l'exercici del seu càrrec.

2. Les conductes tenen lloc dins d'un establiment penitenciari.


Facilitar la infraestructura per consumir substàncies il·legals dins d'una presó no és "reducció de danys", és blanquejar el tràfic i el consum.

 

Risc per la seguretat de tots

 

La denúncia analitza en detall els riscos associats a les drogues que es consumeixen per la via inhalada, com el crack i el fentanil. Aquestes substàncies, a banda de causar greus danys a la salut, estan directament relacionades amb comportaments violents, paranoia i extorsions.

 

La denúncia de SICAP-FEPOL critica que, en lloc de perseguir el tràfic de drogues i les rutes d'entrada al centre, la direcció de Serveis Penitenciaris opta per tolerar el consum, privant els funcionaris de vigilància de la informació essencial per poder actuar. Es coneix qui consumeix droga per poder-los distribuir el kit, però no es fa res per aturar-ne l'entrada. Aquesta opacitat i la facilitació de les conductes delictives posen en perill la seguretat tant de la plantilla com dels interns.

 

Exigim responsabilitats i una solució immediata


Des de SICAP-FEPOL, les demandes són clares i contundents:
 

  • Que l'Oficina Antifrau iniciï una investigació exhaustiva i, si es confirmen els indicis penals, que es traslladi el cas al Ministeri Fiscal.
  • La derogació immediata de l'Ordre 16/2025 o una modificació urgent que garanteixi la seguretat jurídica de tots els treballadors.
  • Que s'acabi amb l'opacitat i es torni a un model de gestió que prioritzi la seguretat i el control en lloc de la tolerància.

 

No permetrem que es posi en risc la seguretat dels centres ni la salut dels nostres companys i dels interns. No tolerarem que la direcció actuï amb opacitat, facilitant pràctiques que contribueixen al tràfic i les extorsions. Exigim responsabilitats polítiques i penals als responsables.


Instruccions per al funcionari de vigilància: un dilema irònic

 

Després de la nova Ordre de Direcció 16/2025, el sindicat SICAP-FEPOL planteja les preguntes que s'ha de fer un funcionari quan troba paper de plata a les cel·les:

  • Hem de demanar a l'intern el "segell de qualitat" del paper d'alumini per saber si és el paper "oficial i homologat" per a ús recreatiu, o si és el paper d'alumini il·lícit que s'utilitza per fer una truita de patates?
  • Si trobem un intern cremant una làmina de paper de plata, hem de sancionar-lo per consum de droga o hem de felicitar-lo per utilitzar el "kit de reducció de danys" de l'administració?
  • Quan veiem un intern fent-se el "chino", hem de confiscar-li la droga o només hem de comprovar que el seu "kit de dispensació" estigui complet i en bon estat?
  • Com ha de procedir un funcionari en el registre? Hem de requisar el paper d'alumini com un objecte prohibit o hem d'omplir un formulari per assegurar-nos que l'intern el fa servir de manera responsable?
  • Quina ha de ser la nostra prioritat: la seguretat del centre i la persecució del tràfic, o garantir que els interns consumeixin de manera "higiènica i segura" amb el material facilitat per la direcció?
  • Si trobem un intern en estat d'intoxicació per sobredosi, hem de cridar els serveis mèdics o a la subdirecció per preguntar si el paper d'alumini era el correcte?
 
Ordre de Direcció a CP

 

Aquestes preguntes, ara seriosament, subratllen el dilema real i la inseguretat jurídica a la qual s'enfronta el personal de vigilància a les presons catalanes, que es veu obligat a conciliar dues realitats contradictòries: la llei que prohibeix les drogues i una ordre interna que n'autoritza els instruments per al consum.

 

Barcelona, 30 de juny de 2025

 

SICAP-FEPOL – Protegim a qui protegeix.

                
DATA:30 de Juny de 2025
 
ARXIU - Consulta mensual
 
Política de Cookies